Osteonecroza de la nivelul genunchiului

 

Există două entități distincte: osteonecroza secundară a genunchiului și osteonecroza spontană la nivelul genunchiului (SONK).

Biomecanica articulației genunchiului

 

Genunchiul este format din două articulații: articulația femuro-patelară și cea tibio-femurală.

Examenul clinic al șoldului

 

Inspecția

1. pielea…

2. sistemul osos…

3. mersul…

Displazia de șold la adult

 

Este o patologie ce are la bază o creștere anormală sau o dislocare a șoldului ce are la bază laxitatea capsulară și factori mecanici.

Necroza aseptică de cap femural

 

Mai este denumită și necroză avasculară. Incidența este de aproximativ 20.000 de cazuri noi pe an în SUA și reprezintă cca. 10% din totalul artroplastiilor de șold. Este mai des întâlnită la bărbați cu vârsta între 40-50 de ani.

Gonartroza

 

Este o boală degenerativă a articulației genunchiului ce duce la pierderea progresivă a cartilajului articular. Incidența este de aproximativ 240 de cazuri la 100.000 pe an.

Coxartroza

 

Coxartroza este o boală degenerativă a articulației șoldului ce duce la pierderea progresivă a cartilajului articular. Incidența este de aproximativ 88 de cazuri la 100.000 pe an.

Artroplastia – noțiuni generale

 

Artroplastia reprezintă o intervenție chirurgicală care presupune reconstrucția sau înlocuirea totală a unei articulații. Cele mai frecvente astfel de intervenții sunt realizate la nivelul șoldului sau al genunchiului.

Artroplastia totală de șold

 

Artroplastia totală de șold este o intervenție majoră, indicată în cazul mai multor afecțiuni (fractură de col femural, coxartroză, poliartrită reumatoidă etc.) care împiedică funcționarea corectă a articulației, cauzând astfel dureri foarte mari și imobilitate.

Artroplastia totală de genunchi

 

Operația de înlocuire a articulației genunchiului (artroplastia totală de genunchi) este indicată atunci când nici un tratament nechirurgical nu mai dă rezultate, iar durerea puternică și imobilitatea persistă sau când anatomia genunchiului este deformată.

Evitarea complicațiilor după operația de artroplastie totală

 

Ca orice inervenție chirurgicală, și artroplastia totală prezintă o serie de riscuri despre care chirurgul ortoped va discuta cu pacientul. Cele mai frecvente complicații sunt infecția, tromboza venoasă, luxația protezei sau uzura implantului.

Blogul SROA

Te rugăm să aștepți un pic...

Abonează-te la newsletter

Vei primi notificări cu ultimele articole adăugate.