Artroplastia – noțiuni generale

Artroplastia reprezintă o intervenție chirurgicală care presupune reconstrucția sau înlocuirea totală a unei articulații. Cele mai frecvente astfel de intervenții sunt realizate la nivelul șoldului sau al genunchiului.

Scopul acestei operații este de a elibera pacientul de durerile provocate de articulațiile degradate și de a reda mobilitatea și funcțiile normale ale articulațiilor sau de a corecta o diformitate cauzată de diferite afecțiuni.

 

Ce presupune artroplastia totală?

Atunci când vorbim despre artroplastia totală, ne referim la îndepărtarea completă a osului și cartilajului deteriorat și înlocuirea acestora cu proteze. De-a lungul timpului, datorită inovațiilor în domeniu, atât materialele folosite pentru confecționarea protezelor, cât și metoda chirurgicală au avansat foarte mult, în așa fel încât recuperarea pacientului este îmbunătățită. Desigur, evoluția post-operatorie variază în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte.

Pre-operație

Artroplastiile totale sunt efectuate atât pe tineri și adolescenți care prezintă artitră juvenilă, cât și pe pacienți cu vârstă înaintată. Așadar, nu vârsta reprezintă un factor decisiv în recurgerea la această intervenție, ci gradul avansat de durere și imobilitate al pacientului.

Înainte ca pacientul să fie programat pentru intervenția chirurgicală, medicul ortoped va evalua starea sa de sănătate:

  • istoricul medical
  • examenul clinic
  • radiografii
  • teste suplimentare (spre exemplu, CT)

 

Operație

Internarea se face, de regulă, cu o zi înainte sau în ziua operației. Înainte de a fi condus în sala de operație, pacientul va fi consultat de medicul anestezist care va stabili ce fel de anestezie este cea mai potrivită (generală, rahianestezie, regională).

Intervenția chirurgicală durează câteva ore și constă în îndepărtarea cartilajului și fragmentului de os deteriorat și înlocuirea acestora cu proteze, introduse astfel încât să imite perfect țesuturile naturale și să redea funcțiile normale ale acestora.

 

Post-operație

Spitalizarea post-operatorie durează câteva zile, timp în care pacientului i se vor administra medicamente pentru controlul durerii și antibiotice. În plus, chirurgul ortoped îl va informa pe pacient despre măsurile necesare pentru evitarea formării cheagurilor de sânge și prevenirea trombozei venoase.

Pacientul va urma ședințe de kinetoterapie, foarte importante pentru tonifierea mușchilor și redobândirea mobilității.

Odată externat, pacientul va urma la domiciliu indicațiile specialistului care presupun îngrijirea inciziei, urmarea unei diete și a unui tratament cu suplimente nutritive și respectarea unui program de exerciții fizice.

Artroplastia – informații generale

Te rugăm să aștepți un pic...

Abonează-te la newsletter

Vei primi notificări cu ultimele articole adăugate.