Artroplastia totală de șold este o intervenție majoră, indicată în cazul mai multor afecțiuni (fractură de col femural, coxartroză, poliartrită reumatoidă etc.) care împiedică funcționarea corectă a articulației, cauzând astfel dureri foarte mari și imobilitate.
Intervenția presupune înlocuirea articulației naturale cu o proteză, creată după anatomia șoldului (capul femurului și componenta acetabulară).
Există două tipuri de proteze totale:
În unele cazuri, se recurge la combinarea unei componente femurale cimentate cu una acetabulară necimentată. Însă această decizie va fi luată de chirurgul ortoped în funcție de vârsta pacientului, gradul de deteriorare al articulației și starea generală de sănătate.
Artroplastia de șold, în continuă perfecționare
În general, intervenția de artroplastie totală de șold se realizează după o tehnică standard. Însă, în funcție de particularitățile pacientului, artroplastia șoldului se poate efectua printr-un abord minim invaziv de tip direct anterior sau de tip bikini incision. Avantajul acestei proceduri este reducerea cantității de sânge pierdut, reducerea durerii și cicactricilor post-operatorii și vindecarea mai rapidă. Trebuie reținut că decizia de a recurge la această intervenție minim invazivă trebuie luată în funcție de aparatura medicală disponibilă și de starea de sănătate a pacientului, evaluată în urma unor teste de specialitate.
Recuperarea la domiciliu
Chirurgul ortoped îi va oferi pacientului mai multe indicații pentru ca recuperarea sa la domiciliu să se realizeze în cele mai bune condiții, printre care: