Ca orice inervenție chirurgicală, și artroplastia totală prezintă o serie de riscuri despre care chirurgul ortoped va discuta cu pacientul. Cele mai frecvente complicații sunt infecția, tromboza venoasă, luxația protezei sau uzura implantului.
Infecția
Orice infecție din organism se poate răspândi până la locul implantului, astfel că o banală infecție urinară sau una contractată în urma unui tratament stomatologic pot da bătăi de cap. De asemenea, pot apărea infecții în jurul inciziei cauzate de îngrijirea necorespunzătoare a zonei sau intern, în jurul protezei.
Simptomele care anunță infectarea implantului sunt:
Dacă apar astfel de simptome, pacientul trebuie să anunțe imediat medicul!
Tromboza venoasă
După operație, pacientul va primi mai multe indicații pentru a împiedica apariția chegurilor de sânge, indicații pe care trebuie să le urmeze cu strictețe, altfel acestea pot cauza complicații grave (spre exemplu, pot ajunge la plămâni și cauza embolie pulmonară)! Medicul poate recomanda chiar și continuarea tratamentului anti-coagulant pe care pacientul l-a început în perioada de spitalizare.
Simptomele care anunță apariția cheagurilor de sânge:
Dacă apar astfel de simptome, pacientul trebuie să anunțe imediat medicul!
Luxația sau uzura protezei
În perioada următoare intervenției, în etapa de vindecare a țesuturilor, poate apărea o luxație la nivelul protezei. De regulă, această problemă se rezolvă fără a fi necesară o nouă intervenție chirurgicală.
Uzura protezei apare atunci când nu sunt respectate indicațiile medicului și pacientul solicită prea mult zona în care a fost realizată intervenția.
Sfaturi pentru prevenirea complicațiilor post-operatorii
Medicul va stabili cu fiecare pacient în parte care sunt cele mai bune recomandări pentru ca acesta să nu întâmpine dificultăți în procesul de recuperare la domiciliu.
Câteva indicații generale: