Este o boală degenerativă a articulației genunchiului ce duce la pierderea progresivă a cartilajului articular. Incidența este de aproximativ 240 de cazuri la 100.000 pe an.
Factorii de risc ai gonartrozei se pot împărți în factori nemodificabili și modificabili, dintre aceștia menționăm:
Modificabili:
Nonmodificabili:
Simptomatologie:
– pacientul va acuza durere la nivelul genunchiului accentuată de mișcări și de mers – mers dificil pe distanțe lungi.
– durere nocturnă sau la repaus.
– mărirea de volum asociată cu nivel de activitate crescut
– rigiditate articulară a genunchiului
– din punct de vedere mecanic, pacientul va resimți: instabilitate, blocaj articular.
La examenul clinic al genunchiului trebuie efectuată inspecția acestuia, urmată de evaluarea mobilității care de cele mai multe ori va fi limitată (scăderea flexiei și incapacitatea de a efectua extensie completă). Trebuie evaluată o eventuală deviere a întreg membrului pelvin. Mersul este un element important de evaluat, adesea ignorat, urmat de testarea stabilității ligamentare. Pentru un examen complet al articulației genunchiului trebuie efectuat un examen neurovascular.
Evaluarea paraclinică a gonartrozei constă în efecturea a două sau mai multe incidente radiografice ale genunchiului. Aspecte radiologice ale gonartrozei: îngustarea spațiului articular tibiofemural, apariția de osteofiti, scleroza subcondrală și chistele subcondrale.
Se recomandă efectuarea unei radiografii de membre pelvine în încărcare, incidență ce ne va dezvălui devieri de ax și alte elemente importante ajutătoare în luarea deciziei terapeutice. Este obligatorie efectuarea unei incidențe axiale de rotulă pentru a evalua articulația femuropatelară. Este necesară efectuarea unei investigații radiografice aprofundate pentru un diagnostic corect și pentru a lua cea mai bună decizie terapeutică.
Tratamentul
Nonchirurgical
Chirurgical
Tratamentul chirurgical al gonartrozei este conform cauzei acesteia.