Gonartroza

Este o boală degenerativă a articulației genunchiului ce duce la pierderea progresivă a cartilajului articular. Incidența este de aproximativ 240 de cazuri la 100.000 pe an.

 

Factorii de risc ai gonartrozei se pot împărți în factori nemodificabili și modificabili, dintre aceștia menționăm:

 

Modificabili:

 • traumatisme
 • forță musculară scăzută
 • activitate fizică intensă (profesională sau sportivă), mișcări repetitive la nivelul genunchiului
 • indice de masă corporală crescut
 • Sindrom metabolic: obezitate centrală (abdominală), dislipidemie (trigliceride și lipoproteine cu densitate scăzută crescute), hipertensiune arterială și hiperglicemie.

 

Nonmodificabili:

 • sexul feminin
 • vârsta înaintată
 • genetica
 • rasa: caucazieni și hispanici.

 

Simptomatologie:

– pacientul va acuza durere la nivelul genunchiului accentuată de mișcări și de mers – mers dificil pe distanțe lungi.

– durere nocturnă sau la repaus.

– mărirea de volum asociată cu nivel de activitate crescut

– rigiditate articulară a genunchiului

– din punct de vedere mecanic, pacientul va resimți: instabilitate, blocaj articular.

 

La examenul clinic al genunchiului trebuie efectuată inspecția acestuia, urmată de evaluarea mobilității care de cele mai multe ori va fi limitată (scăderea flexiei și incapacitatea de a efectua extensie completă). Trebuie evaluată o eventuală deviere a întreg membrului pelvin. Mersul este un element important de evaluat,  adesea ignorat, urmat de testarea stabilității ligamentare. Pentru un examen complet al articulației genunchiului trebuie efectuat un examen neurovascular.

 

Evaluarea paraclinică a gonartrozei constă în efecturea a două sau mai multe incidente radiografice ale genunchiului. Aspecte radiologice ale gonartrozei: îngustarea spațiului articular tibiofemural, apariția de osteofiti, scleroza subcondrală și chistele subcondrale.

 

Se recomandă efectuarea unei radiografii de membre pelvine în încărcare, incidență ce ne va dezvălui devieri de ax și alte elemente importante ajutătoare în luarea deciziei terapeutice. Este obligatorie efectuarea unei incidențe axiale de rotulă pentru a evalua articulația femuropatelară. Este necesară efectuarea unei investigații radiografice aprofundate pentru un diagnostic corect și pentru a lua cea mai bună decizie terapeutică.

Tratamentul

 

Nonchirurgical

 

 1.  Antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) și/sau tramadol – este prima linie de tratament pentru toți pacienții cu gonartroză simptomatică
 2.  Fiziokinetoterapie – este prima linie de tratament la pacienții cu gonartroză simptomatică
 3.  Scăderea în greutate – este indicată în momentul în care avem gonartroză simptomatică și IMC este mai mare de 25
 4. Tratamente fără dovezi suficiente
 • injecții cu soluții vascoelastice
 • suplimente alimentare
 • aspirația lichidului articular

 

 

Chirurgical

 

Tratamentul chirurgical al gonartrozei este conform cauzei acesteia.

 

 1.  Osteotomia tibială înaltă – poate fi folosită în cazurile de gonartroză unicompartimentală și la pacienții tineri. Este o intervenție ce își propune scăderea progresiei gonartrozei și îndepărtarea momentului în care artroplastia este singura soluție
 2.  Artroplastia unicompartimentală – este o opțiune de tratament în cazul gonartrozei unicompartimentale la pacienții vârstnici
 3.  Atroplastia totală a genunchiului – recomandată în stadiile avansate, simptomatice de gonartroză. Este tratamentul de elecție după ce tratamentul conservator a eșuat.

Gonartroza – informații generale

Te rugăm să aștepți un pic...

Abonează-te la newsletter

Vei primi notificări cu ultimele articole adăugate.